Rahvastiku kiire juurdekasv, põllumaa mullastiku vaesumine, kalavarude vähenemine ning kliima heitlikkus on aasta-aastalt suurendanud toidupuudust maailmas, mille tõttu on üheks oluliseks teemaks saanud tulevikutoit. Uurisime teadlastelt, kuhu liigub toidu areng ning kuidas saaks iga inimene panustada nii oma tervise parandamisse kui ka maakera kurnamise vähendamisse.
„Inimene on oma evolutsiooni käigus olnud tihedas seoses looduskeskkonnaga, aga nüüd sattunud tehiskeskkonda, mis mõjutab tugevalt meie tervist. Seega on üks tulevikutoidu suund leida üles ja pakkuda neid toidu komponente, mis masstootmises puudu jäävad,” selgitavad Tartu Ülikooli antimikroobsete ainete professor Tanel Tenson ja mikrobioomi uurija Viia Kõiv. „Üheks selliseks punktiks on toidus elavad mikroobid, kellest mõned mõjutavad meie tervist oluliselt. Püüamegi leida need puudujäävad mikroobid üles, et nendega toitu rikastada.”
Nende
sõnul oli 10-15 aastat tagasi „öko“ või „tervise“ märkega toit väga nurgatagune
toode. Nüüd on sellistest toitudest pea kõigis suuremates poodides oma riiulid
ja osakonnad. Seega on inimeste soov tervisliku toidu järele tõusnud ja paljud
on neõus selle eest ka rohkem raha välja käima. „Samas ei ole olemas keskmist inimest. On neid, kes püüavad
tervislikult toituda ja neid, kes sellele ei mõtle. Kindlasti on murekohaks ka
ülekaalulisus, seda eriti kasvav ülekaalulisus laste puhul. Eks siin on
põhjuseks vähene liikumine ja ka toit ning magusad joogid. Probleeme on muidki.
Näiteks punast liha sööme poole rohkem kui tervislik oleks.”
Tänapäeva toidumaailmas on aina raskem orienteeruda
Ka
Tallinna Tehnikaülikooli keemia ja biotehnoloogia instituudi dotsent Katrin
Laos ütleb, et inimesed muutuvad järjest teadlikumaks tervislikust toitumisest
ja soovivad oma toidulauda vastavate toodetega ka rikastada, kuid tema sõnul on
samas tänapäeva info ülekülluse ja suunamudijate soovituste saatel tavainimesel
üha keerulisem orienteeruda ning teaduspõhist teavet tooteturundusest või lausa
valeinformatsioonist eristada.
„Teadusinfo põhineb põhjalike uuringute läbiviimisel ja tulemuste hindamisel.
Sageli on aga üleliia lihtsustatud või üldistatud sõnum atraktiivsem. Kes ei
tahaks kuulda, et peate menüüst vaid süsivesikud kõrvaldama, et saada
bikiinivormi? Kõik otsivad imerohtu, kuid ei imedieet ega supereliksiir ole
lahendus! Järgima peaks teadlaste koostatud tasakaalustatud riiklikke toitumis-
ja liikumissoovitusi,” sõnab Laos.
Kui mõned aastad tagasi viidi Eesti elanike seas läbi toitumisuuring, selgus, et paljude inimeste toiduvalikud ei ole tasakaalustatud. Süüakse palju magusaid ja soolaseid näkse ja liha ning vähe köögivilju, kala ja pähkleid-seemneid. Seega on teadlaste sõnul kindlasti vaja teha enam selgitustööd. Mõned nipid tervislikumaks toitumiseks on seejuures väga lihtsad: näiteks lihasöömise vähendamine on kasulik tervisele ja aitab säästa ka keskkonda. „Ega siin ei ole kõige mõistlikum hakata veganiks, kuid võib olla ka oluliselt vähem radikaalne ja oma dieeti veidi muuta,” soovitavad Tenson ja Kõiv.
Putuka- ja vetikatoitude hulk meie menüüs on kasvav trend
„Mina usun, et see, mida sööme tulevikus, on sarnane sellele, mida sööme
praegu. Ilmselt on ka siis meie toidulaual nii leib, piim kui ka juust. Kuid
toidud on tervislikumad – toodetes on vähem lisatud suhkrut, soola ja rasvu
ning on rikastatud mõne toitainega, mille puudujääki on vaja taastada. Ilmselt
luuakse inimestele personaalseid toitumiskavu, mis põhinevad geneetilisel
profiilil, mikrobioomi koostisel, ainevahetusel ja liikumisharjumustel.
Kindlasti on ka suurem valik toidutalumatuse/–allergiaga inimestele või
enesepiiratud toitujatele, nagu veganid,” räägib Laos.
Ta nendib, et juba praegu on poeriiulitel saada laktoosi- või gluteenivabu
tooteid, aga tulevikus on ehk võimalik pähkliallergiaga inimestel osta pähkleid
või kalaallergiaga inimestel kalatooteid. „Inimeste suurem mure kliimamuutuste
pärast viib teadlasi otsima lahendusi uute, väiksema ökoloogilise jalajäljega
toidutoodete arendamisele. Üheks jätkusuutlikuks viisiks, kuidas maailma
elanikkonnale pakkuda kõrge valgusisaldusega toite, on putukakasvatus. Seega
võivad tulevikuküpsised olla rikastatud ritsikajahuga või leiba on lisatud
jahuussijahu. Ka nähakse toidupuuduse probleemi lahendusena vetikakasvatust,
kuna neid on võimalik ohtralt kasvatada nii mere- kui magevees ning need
sisaldavad suurel hulgal erinevaid inimestele eluks vajalikke vitamiine,
mineraalaineid, aminohappeid ja kiudaineid.”
Tulevikutoidust Teadlaste Öö festivalil!
Kui tundub, et tulevikutoidu teema kõnetab sind, siis osale Teadlaste öö festivalil Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudis! 24. septembril kell 17-21 viivad instituudi materjaliteadlased ja mikrobioloogid läbi põnevaid tegevusi teemadel „Suhkur ja sool ja arukad materjalid” ning „Toit ja bakterid”.
Samal ajal, kui külalised saavad maiustada, näitavad teadlased, kuidas
materjaliteadlane suhkrut ja soola näeb ja kuidas sellest inspireerituna
luuakse arukate materjalide ja seadmete laboris inimestele kasulikke materjale.
Kuid kas teadsid, et koos einega neelame iga kord ka inimesele sõbralikke
baktereid? Mis juhtub bakteritega meie kehas ning millised bakterid elavad
meiega koos ning on meile kasulikud? Sissepääs töötubadesse avatakse igal pool-
ja täistunnil. Töötoad on kõigile tasuta!
Ajakava:
- Eksperimentidega õpituba „Suhkur ja sool ja arukad materjalid”, algus kl 17, 18, 19 ja 20 (korraga maksimaalselt 15 inimest).
- Eksperimentidega töötuba „Toit ja bakterid”, algus kl 17.30 ja 18.30 (korraga maksimaalselt 20 inimest).
- Töötuba „Vahu valmistamine ja arukad vahud”, algus 17, 18, 19 ja 20 (korraga maksimaalselt 15 inimest).
- Boonustuba „Robotid - arukad toidukullerid” võistlusmomendiga kl 17-21 (korraga maksimaalselt 20 inimest).
Teadlaste Öö festivali rahastatakse Euroopa Komisjoni Teadus- ja
innovatsiooniprogrammist Horisont 2020 rahastusleping nr 101036039 alusel.
26 vastust